Pandemien har vist Bjørnar Heimdal viktigheten av dagligvarebutikker. Ansvaret som hviler på skuldrene deres tar han alvorlig.

Jobben min

Nå ser Bjørnar dagligvarens samfunnsnytte
Bjørnar Heimdal

Da Bjørnar Heimdal var 16 år fikk han jobb som flaskegutt på REMA 1000 i Tønsberg. Siden da har han blitt i kjeden. I 2008 tok han over butikken i Horten. I dag jobber Bjørnar som kjøpmann på REMA 1000 i Lystlunden. I dag har han 27 ansatte, fordelt på 15 årsverk.

 

Hva er det aller beste med jobben din?

Kombinasjonen av kundebehandling og administrative oppgaver. Jeg elsker å bygge butikk, og prioriterer alltid å være ute i butikken fremfor kontorarbeid. Det medfører at det blir en del kontorarbeid på morgenkvisten før arbeidsdagen i butikken begynner. Jeg synes også at det er veldig inspirerende å lære ungdommen om arbeidslivet, og jeg har en fantastisk gjeng rundt meg som jeg er superstolt av!

 

Bortsett fra din egen, hvilken er din favorittbutikk i Horten kommune?

Det tror jeg nesten må bli butikken til Jobbintro. Ikke at jeg løper ned dørene der, men det er så flott å se alt de skaper. Og selvsagt det arbeidslivstreningsklassen på Horten VGS produserer og selger.

 

Hvilken butikk mener du har byens fineste utstillingsvinduer?

Jeg har nok ikke kvalifikasjoner til å svare på dette … Jeg står for handlingen av matvarer, resten tar kona seg av. Så jeg er nok ikke så våken på dette området.

 

Hva er det viktigste dere har lært som butikk i koronatida?

Det er nok at vi i dagligvaren har mye større samfunnsnytte og et mye større ansvar enn hva jeg har forstått tidligere. Vi har selvsagt et stort ansvar i form av smittevern - å ta vare på og verne våre kunder og oss selv. Vi har også lært at det er krevende å skaffe nok varer, når all handel plutselig skjer innenfor grensene våre. Det er fortsatt tidvis utfordringer med å skaffe nok kylling, svin og storfe.

 

Er det en butikk vi mangler i Horten, syns du?

Jeg kan ikke komme på noen jeg har savnet.

 

Hva er det beste argumentet for å handle lokalt?

Lokal handel sikrer arbeidsplasser, med arbeidstakere som skatter lokalt. Dette genererer inntekter til kommunen, som igjen gir kommunen bedre handlingsrom til velferdstilbud.

 

Hvor flink er du selv til å handle lokalt?

Jeg handler jo selvsagt all maten lokalt, men når sant skal sies er det ikke ofte jeg er ute og handler. Selv om jeg bor i Tønsberg, er jeg ikke mye i den byen og handler heller.

 

Hva er det viktigste lokalpolitikerne kan gjøre for din butikk?

Legge til rette for vekst og utvikling i kommunen, slik at befolkningen og totalhandelen i kommunen vokser.

 

Hva må politikerne for all del ikke finne på å gjøre, med tanke på lokalbutikker?

Stenge veier, sette opp bomring, og hindre trafikk. Vi er ikke Oslo, og har ikke råd til å ekskludere de som ikke kommer seg til butikker uten bil. Da kan det ende med et dødt sentrum.

 

Koronaen har lært oss å holde avstand - hvilke løsninger har dere funnet for å få solgt varene deres under restriksjonene?

Hyppig vask av kontaktflater, vask av håndtak på kurver og vogner mellom hver kunde, anti-bac-stasjoner, avstands-merkinger, og plexiglass i kassesone.

 

Hvilken butikk i Horten er flinkest til å markedsføre seg, syns du?

Det har jeg ikke noe formening om. Det betyr kanskje at ingen har skilt seg spesielt ut for meg.

 

Har kommunen vår flere eller færre butikker om fem år, tror du?

Jeg har et håp om at det hvert fall er like mange. Trenden er jo at det handles mer og mer på nett, og koronaen har definitivt bidratt til ytterligere vridning. Men dersom kommunen legger til rette for vekst i kommunen, og vi som driver butikker er flinke nok til å gjøre oss attraktive, så er det mulig å i det minste opprettholde dagens nivå.