Det er én ting politikerne absolutt ikke må finne på å gjøre, mener optiker Mette Rønning Bruenech.

Jobben min

Optiker-Mette har blikk for Storgata
Mette Rønning Bruenech

Siden 1964 har Optiker Rønning holdt til i Storgata. Mette har jobba i det hvite huset i nesten 40 av disse årene. I dag har bedriften 6 ansatte, tilsvarende om lag 4 årsverk.

 

Hva er det aller beste med å jobbe hos Optiker Rønning?

For meg er det kundekontakt. Jobben er sosial, og kundene er så hyggelig. Dessuten har jeg veldig flinke kollegaer.

 

Bortsett fra din egen, hvilken er din favorittbutikk i Horten?

Kanskje Jentene på kaffe. Jeg syns det er veldig viktig å støtte det lokale næringslivet, og spesielt Storgata.

 

Hvilken butikk mener du har byens fineste utstillingsvinduer?

Det må nok også være Jentene på kaffe. Jeg er ingen storhandler, men den butikken er jeg glad i. Det er dit jeg drar om jeg skal ha meg noe nytt tøy, for da vet jeg liksom at jeg får noe fint uansett.

 

Hva er det viktigste dere har lært som butikk i koronatida?

Koronatida har gjort det tydelig at vi har mange trofaste kunder i byen. På grunn av pandemien har det selvfølgelig vært mindre trykk, men kundene har fortsatt å komme. Det er tydelig at hortensfolk er glad i byen sin, og at de støtter opp om det lokale næringslivet. Jeg blir rørt, jeg.

 

Er det en butikk vi mangler i Horten, syns du?

Nei, egentlig ikke. Butikkene i Horten dekker alle behovene mine, her har jeg alt jeg trenger.

 

Hva er det beste argumentet for å handle lokalt?

For å bevare byen vår er vi nødt til å handle her. Så enkelt er det.

 

Hvor flink er du selv til å handle lokalt?

Jeg er veldig glad i Storgata, i hvert fall. Når jeg skal ha noe, kjøper jeg det gjerne her. Jeg bor ikke i byen, men det er likevel alltid her jeg kjøper ting, det er Horten som er byen min.

 

Hva er det viktigste lokalpolitikerne kan gjøre for din butikk?

Jeg skulle gjerne ønske vi fikk bysentrum tilbake til Storgata. For 10-15 år siden var vi midt i byen, nå er vi i utkanten. Jeg må kanskje akseptere at sånt endrer seg, men jeg skulle gjerne sett at småbutikkene tok en større del av byen enn de gjør i dag.

 

Hva må politikerne for all del ikke finne på å gjøre, med tanke på lokalbutikker?

Det er viktig for oss at de ikke skaper et bilfritt sentrum. Det er veldig viktig med transport hit. En stor del av kundene våre er eldre med dårlig syn, og de er avhengige av å kunne bli kjørt fram og tilbake.

I tillegg mener jeg det er viktig ikke å takke ja til alle store utbygninger. Vi må verne om småbyen og sjarmen den har. Det er så koselig med mange småbutikker.

 

Koronaen har lært oss å holde avstand - hvilke løsninger har dere funnet for å få solgt varene deres under restriksjonene?

Vi har blitt veldig gode til å vaske, det skal være sikkert. Nå er vi jo nødt til å være veldig nøye med renhold, og vi vasker hele butikken to ganger om dagen. Flatene vasker vi enda flere ganger. Etter starten av pandemien har vi dessuten fått faste arbeidsantrekk, og en vaskemaskin på jobb, for å kunne holde dem rene. Etter at folk har prøvd brillene våre, puttes brillene i en liten maskin. Der blir de renset med UV-lys i fem minutter. Det er veldig viktig for oss å fortelle kundene våre at vi er nøye med smittevern, og gjøre dem trygge. Dette gjør vi for eksempel ved å ha plakater utenfor butikken.

 

Hvilken butikk i Horten er flinkest til å markedsføre seg, syns du?

Det er jo mange, men en av forretningene jeg syns skiller seg spesielt ut, er Gjengangeren. Jeg liker godt hvordan de profilerer seg. Jeg føler jeg ser dem overalt, og de er veldig lette å kjenne igjen.

 

Har kommunen vår flere eller færre butikker om fem år, tror du?

Vi handler jo stadig mer på internett, og jeg tror korona har lært de fleste av oss å bruke netthandel flittigere. Jeg tenker at dette kan føre til at det blir færre fysiske butikker i byen, fordi det ikke handles nok her. Jeg ønsker så klart at det er flere, eller like mange butikker i Horten om fem år, men jeg er redd for at dette ikke blir tilfellet. Hvis det skal være mulig, blir vi nødt til å handle mer lokalt.